Veb Sadržaj Prikaz

Primene specijalnih gasova

 

Primene specijalnih gasova su veoma raznovrsne. Mnoge moderne analitičke metode zahtevaju čiste gasove ili gasne mešavine kao radne gasove i moraju biti kalibrisane gasnim mešavinama visoke preciznosti. Helijum se koristi kao gas za punjenje balona i vazdušnih brodova, za detekciju curenja ili kao rashladno sredstvo za hlađenje MRI. Rezonatori u CO2 laserima rade pomoću specifičnih, precizno definisanih gasnih mešavina. Plemeniti gasovi ili njihove mešavine sa drugim komponentama koriste se za punjenje halogenih sijalica, izolaciju u prozorima ili plazma displej panelima.

Kao što su različite primene specijalnih gasova, različite su i oblasti industrije. U kontroli kvaliteta u oblastima petrohemijske, hemijske, farmaceutske ili prehrambene industrije specijalni gasovi se koriste u analitičke svrhe. Odobrenja za stavljanje u promet novih motornih vozila, ali i redovni tehnički pregledi za kontrolu izduvnih gasova, zasnivaju se na visoko preciznim kalibracionim gasovima. Kalibracioni gasovi niskih koncentracija koriste se za kontrolu emisije iz različitih industrijskih postrojenja, kao i za praćenje kvaliteta vazduha.

Sve navedene primene podrazumevaju posebne zahteve koje specijalni gas treba da ispuni, baš kao i specifičan vid isporuke. Messer Tehnogas je pravi sagovornik kada su specijalni gasovi u pitanju. Pozovite nas!